Tutaj jestes: Strona główna / Aktualności
Aktualności
WYCHOWANKOWIE SPECJALNEGO OŚRODKA ? SZKOLNO WYCHOWAWCZEGO NA WARSZTATACH KULINARNYCH WE WROCŁAWIU
Programy kulinarne sprawiły, że wiele osób, w tym także dzieci, marzą o uczestnictwie w profesjonalnych zajęciach z gotowania. W marcu, wychowankowie internatu ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Prudniku, mieli okazję uczestniczyć w niezwykle ciekawych i fascynujących warsztatach kulinarnych ?Nowoczesna kuchnia polska? w Studio Culinary Solutions & Slow Food Bistro na Bielanach Wrocławskich.
. Marzenie to mogło się spełnić dzięki zaproszeniu jakie otrzymaliśmy od właściciela studia, pana Łukasza Terlikowskiego. W skład Studio Culinary Solutions &Slow Food Bistro wchodzi restauracja i szkoła gotowania. Jest to niesamowite miejsce pod względem wystroju, ale też jest to raj dla kucharzy i amatorów gotowania. Założeniem studia jest promocja zdrowego i ekologicznego jedzenia, realizowane są tu programy skierowane do szkół i przedszkoli, ale również do osób dorosłych, w szczególności rodziców dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym.
Zajęcia odbyły się w bardzo miłej i kameralnej atmosferze, wychowankowie bardzo szybko wyzbyli się wszelkiej nieśmiałości i już po krótkiej chwili poczuli się jak u siebie. Nie było czasu na leniuchowanie. Zostaliśmy podzieleni na trzy grupy, z których każda miała przygotować jedną potrawę: „Krem z buraków z kozim serem” , „Saltimbocca- polędwiczka wieprzowa w sosie jabłkowym podana z fettucini Pesto” oraz „Czekoladowy fondant”. Każdy uczestnik otrzymał recepturę wedle której mieliśmy przygotować uroczysty, zdrowy obiad. Nazwy potraw troszkę nas onieśmieliły, ale jak się wkrótce okazało jesteśmy bardzo zdolną grupą i z niewielką pomocą kucharzy przeszliśmy do działania. Prowadzący szkolenie pan Łukasz w trakcie pracy pokazywał proces przygotowania poszczególnych dań oraz umiejętności i sztuczki przydatne na co dzień, opowiadał również o tajnikach i zaletach gotowania na bazie zdrowych, naturalnych składników i podpowiedział jak się odżywiać, aby być zdrowym i pełnym energii. Wychowankowie bardzo szybko odnaleźli się w roli kucharzy i już po chwili wpadli w wir pracy. W atmosferze żartów i śmiechu powstawały na naszych oczach i naszymi rękami wspaniałe dania. Oczywiście nie mogło zabraknąć degustacji. Po skończonej pracy, przy pięknie nakrytym stole zostały podane nasze wykwintne dania, którymi zachwyciliśmy się od pierwszego kęsa…
Dzięki warsztatom kulinarnym wychowankowie nabywali umiejętności planowania i organizowania swoich działań, rozwijali swoją kreatywność, samodzielność, sprawność manualną, zapoznali się z zasadami savoir- vivre przy stole, a co najważniejsze wspólne przyrządzanie posiłku było także okazją do współdziałania i wzmocnienia przyjaźni między uczniami. Wychowankowie poznali też kilka rozwiązań, które pozwolą przeanalizować własną dietę i z pewnością skłonią do podejmowania bardziej racjonalnych wyborów w kwestii żywności. Pan Łukasz nawiązał nić porozumienia z dziećmi i nawet obiecali mu, że postarają się nie pić słodkich napojów i nie jeść zbyt dużo słodyczy.
Były to nasze pierwsze warsztaty kulinarne, ale mamy nadzieję nie ostatnie. Niektórzy uczniowie dzięki tej przygodzie uświadomili sobie, iż ich marzeniem jest zostać kucharzem i do tego będą dążyć. Jesteśmy zachwyceni, iż dane nam było uczestniczyć w tym niesamowitym i inspirującym wydarzeniu. Na efekty edukacyjne z warsztatów nie trzeba było długo czekać, już po dwóch dniach dzieci w naszej kuchni grup wychowawczych, korzystając z doświadczenia zdobytego na warsztatach, upiekły bardzo pyszną i aromatyczną szarlotkę.
Chcieliśmy złożyć gorące podziękowania panu Łukaszowi Terlikowskiemu za możliwość uczestniczenia w tym nowym dla nas doświadczeniu, jak również pozostałym kucharzom za pomoc i serce jakie włożyli w swoją pracę.
Po raz kolejny mogliśmy się przekonać, iż niepełnosprawność nie musi być przeszkodą w realizacji marzeń i nowych wyzwań.
Tekst: Elżbieta Bandurowska
Publikacja: Wtorek, 19 Kwietnia 2016r. Godzina: 08:08. Wejść: 1938.