Tutaj jestes: Strona główna / Aktualności
Aktualności
MIĘDZYSZKOLNY KONKURS KROSZONKARSKI
Od wieków zdobimy jaja w okresie wielkanocnym. Tradycja ta ma swój udokumentowany rodowód, wywodzi się z czasów biskupa Krakowskiego Wincentego Kadłubka, czyli z początku XIII wieku.
Kroszonka ma swój niepowtarzalny urok, a kompozycja jest wyrazista i czytelna,
w przedstawionym obrazie jest wyraźnie zauważalna głębia
oraz kolejne warstwy przedstawianego wzoru.
Kolejnym mocno rozbudowanym elementem są symetrycznie rozlokowane, bardzo bogate szlaczki, a prawdziwą sztuką jest by były idealnie proste i równe co do wielkości i kształtu poszczególnych, kolejnych elementów.
Do robienia kroszonek metodą rytowniczą używa się jaj o białej skorupie
(pozwala to na osiąganie wyrazistego wzoru), które gotuje się (preparuje) przez 3 do 4 godzin. Zgodnie z tradycją było to zawsze jajo pełne.
W dzisiejszych czasach kroszonki wykonuje się coraz częściej na wydmużce.
Dnia 5 kwietnia 2017 r., w Ośrodku Szkolno - Wychowawczym w Głogówku, odbył się kolejny konkurs zdobienia jaj wielkanocnych. Z naszego Ośrodka, w konkursie, wzięło udział 3 uczniów ze SP i 2 uczniów z Gimnazjum. Wszyscy uczniowie wykonywali prace techniką rytowniczą, czyli wyskrobywali wzory na zabarwionej skorupce jajka za pomocą specjalnych narzędzi. Oceniano dwie kroszonki: jedną przygotowaną w domu, drugą wykonaną w trakcie konkursu przez każdego uczestnika.
Jury przyznało nagrody w dwóch kategoriach wiekowych, w krórych nasi uczniowie zajęli następujące miejsca:
gimnazjum :
Małkowska Kamila – kl. IIIg – II miejsce
Pietroń Wiktoria - kl. Ig – III miejsce
szkoła podstawowa:
Poloczek Julia – kl.V - III miejsce
Kurka Patrycja – kl.VI - III miejsce
Proksz Diana – kl.VI - III miejsce
Publikacja: Środa, 19 Kwietnia 2017r. Godzina: 13:09. Wejść: 1204.