Uczniowie gastronomicznych szkół specjalnych mogli zaprezentować swoje umiejętności z zakresu wiedzy gastronomicznej podczas trzeciej już edycji Wojewódzkiej Olimpiady Gastronomicznej TOP KUCHARZ.
Olimpiada odbyła się w Schronisku Młodzieżowym „Dąbrówka” w Prudniku, a uczniowie z pięciu szkół specjalnych z województwa opolskiego rywalizowali o miano Top Kucharza. Zadaniem konkursowym było przygotowanie tradycyjnego żuru wielkanocnego oraz deseru wielkanocnego według własnego pomysłu. Na stole degustacyjnym pokazały się żury, babki oraz mazurki. Zwycięzcą tegorocznej edycji został niepokonany od lat zespół ze Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Prudniku. Uczennice - Karolina Klampko oraz Paulina Florczak, pod czujnym okiem opiekuna p. Agaty Proszowskiej - Narkielon, przygotowały przepyszny deser wielkanocny o nazwie Pascha. Organizatorem Olimpiady była p. Angelika Sadowska, nagrody ufundował Starosta Prudnicki oraz Burmistrz Prudnika.
Tekst: Angelika Sadowska
2017-05-19
2017-05-19
2017-05-19
2017-05-19
2017-05-19
Publikacja: Piątek, 19 Maja 2017r. Godzina: 08:57. Wejść: 1137.